17 nieuwe foto’s

Vandaag werden er 17 nieuwe familiefoto’s aan de database toegevoegd. Ze werden gevonden in een oud fotoalbum van ‘Tante Bertha’.

Deze Bertha van Klaveren is in Schoonhoven een begrip. Als schooljufrouw is zij in 1909 getrouwd met Jacob van Klaveren. Ze hebben een slagerij in de Lopikerstraat 21 en krijgen daar in 1911 hun zoon Benjamin (Benno). Oom Ferdinand Alexander Hoogendijk is getuige bij de aangifte. Wanneer de oorlog uitbreekt – zij zijn al op leeftijd – duiken zij onder bij het gezin van Pieter Peereboom bij de Veerpoort. Dit is een neef van de vader van Johanna. Hun zoon, die al uit huis is en pianist is, duikt onder in Rotterdam. Hij wordt in 1943 opgepakt, op straat gesmeten en door de Duitsers met een auto overreden. De overlijdensakte vertelt dat hij overleed aan een longontsteking. Jacob van Klaveren, geen gemakkelijke man, overlijdt in 1946. Bertha verliest een zusje in Westerbork en een zusje in Auschwitz en blijft alleen achter. Het pand wordt verkocht aan de familie Doorlijer die er een snackbar van maken en er enkele kamers verhuren. Tante Bertha blijft bij hen wonen en wanneer je in de snackbar staat, zie je haar in het achterkamertje zitten.” Wanneer de familie Doorlijer verhuist naar een andere woning, verhuist tante Bertha mee. Zij is een geliefde vrouw die in 1964 (in hetzelfde jaar als Johanna) overlijdt en als laatste Jood in Schoonhoven wordt begraven op de joodse begraafplaats.

Het album is in bezit gekomen van een dochter van de familie Doorlijer en zij wist niet welke mensen er op de foto’s stonden. Het zijn hele persoonlijke foto’s van moeder en de volwassen kinderen Van der Kop, vaak ook samen met tante Bertha, die geen echte tante was maar zo door de halve stad genoemd werd. Uit de foto’s blijkt dat er een intieme band bestond. Johanna noemt ‘tante Bertha’ in een brief van 2 april 1958 ‘onze liefste tante’. Die is dan al 82 jaar oud. Wel heel bijzonder is een foto van het graf van Han van der Kop op Zorgvlied in Amsterdam. Ook blijkt dat de familie veel had met honden.